wtorek, 7 stycznia 2014

Dieta Warzywno-Owocowa dr Dąbrowskiej

     Dieta ta, nazywana również głodówką leczniczą, polega na jedzeniu niektórych warzyw i owoców. 
Bez ograniczeń możemy jeść takie warzywa jak: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa, sałata, seler naciowy, jarmuż, cebula, por, czosnek, papryka, pomidor, kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, kalarepa, dynia, kabaczek, cukinia, ogórki. W ograniczonej ilości owoce: jabłka, grapefruity, cytryny.
     Więcej o diecie mozna przeczytać na oficjalnej stronie dr Dąbrowskiej.
Postaram się na blogu zamieścić trochę przepisów, które będą dostosowane do wymagań tej diety.

Przykładowy obiad:


     Ugotowane buraczki ścieramy i dodajemy do nich sok z cytryny. Do tego mamy ugotowanego kalafiora (zamiast ziemniaków)  i brukselkę. Pomidor z cebulą to nasza surówka. Można dodać do tego ulubione przyprawy. Ja użyłem tutaj mieszanki przypraw "Casablanca" (prażony sezam i cebula, mak, susze warzywne, sól).  Smacznego!









1 komentarz: