Dieta ta, nazywana również głodówką leczniczą, polega na jedzeniu niektórych warzyw i owoców.
Bez ograniczeń możemy jeść takie warzywa jak: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa, sałata, seler naciowy, jarmuż, cebula, por, czosnek, papryka, pomidor, kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, kalarepa, dynia, kabaczek, cukinia, ogórki. W ograniczonej ilości owoce: jabłka, grapefruity, cytryny.
Więcej o diecie mozna przeczytać na oficjalnej stronie dr Dąbrowskiej.
Postaram się na blogu zamieścić trochę przepisów, które będą dostosowane do wymagań tej diety.
Przykładowy obiad:
Ugotowane buraczki ścieramy i dodajemy do nich sok z cytryny. Do tego mamy ugotowanego kalafiora (zamiast ziemniaków) i brukselkę. Pomidor z cebulą to nasza surówka. Można dodać do tego ulubione przyprawy. Ja użyłem tutaj mieszanki przypraw "Casablanca" (prażony sezam i cebula, mak, susze warzywne, sól). Smacznego!
Ale ziarna w poście są zakazane: nie wolno sezamu i maku...
OdpowiedzUsuń