niedziela, 1 grudnia 2013

Gołąbki z soczewicą i brokułami

     Dzisiaj zrobimy gołąbki z brązową soczewicą i brokułami. Połowę gołąbków zrobimy z kaszą gyczaną, a połowę z brązowym ryżem. W porównaniu z ryżem białym, ryż brązowy jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik, które znajdują się w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce (zwanej srebrną łupinką), np. posiada 349% więcej błonnika, 203% więcej witaminy E, 185% więcej witaminy B6, 219% więcej magnezu i 19% więcej białka. Jest on bardzo wolno trawiony przez organizm dając poczucie sytości przez długi czas. Ma niski indeks glikemiczny (55, podczas gdy dla ryżu białego wynosi on 70) - źródło Wikipedia

 

 Składniki na farsz:
2 szklanki soczewicy brązowej
1 szklanka ryżu brązowego
1 szklanka kaszy gryczanej białej
2 cebule
1 por
2 garści małych różyczek brokuła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek



     Do 4 szklanek wrzącej wody dodajemy 2 szklanki soczewicy i gotujemy około 30 minut. Solimy dopiero po ugotowaniu, dzięki czemu soczewica będzie miękka. To samo robimy z ryżem i kaszą. Ryż brązowy gotujemy około 30 minut, a kaszę 15-20 minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek. Białą część pora kroimy na pół, a następnie w plasterki. Dodajemy go razem z brokułem do duszącej się na patelni cebuli. Chwilkę wszystko razem delikatnie podsmażamy. Ugotowaną soczewicę rozdrabniamy, dodajemy składniki z patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Połowę masy mieszamy z ugotowanym ryżem, drugą połowę z kaszą. Gotowe - możemy teraz nadziewać lekko podgotowane wcześniej liście kapusty. Zawinięte gołąbki układamy ciasno w garnku, wcześniej kładąc na dnie garnka liść kapusty. Zalewamy bulionem roślinnym i  gotujemy około 30 minut. Smacznego.









2 komentarze:

  1. jak ja dawno nie jadłam gołąbków... narobiłeś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszamy do grupy dla wege blogerów https://www.facebook.com/groups/WegeBlogi/

    OdpowiedzUsuń