niedziela, 15 grudnia 2013

Ryż z warzywami i sosem czosnkowym



Składniki:
2 puszki krojonych pomidorów
2 puszki czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
3 czerwone papryki
2-3 cebule
natka pietruszki, olej, przyprawy


     Pokrojoną  paprykę i cebulę wrzucamy do garnka na rozgrzany olej, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory, fasolę, kukurydzę i ulubione przyprawy. Dusimy pod przykryciem.  Na końcu dodajemy rozdrobnioną natkę pietruszki.

 

     Brązowy ryż (400g) gotujemy wg przepisu umieszczonego na opakowaniu. Z jogurtu, majonezu i czosnku    robimy sos. Można wymieszać jogurt z majonezem pół na pół, albo dodać mniej majonezu, by uzyskać "lżejszy" sos. Ilość ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę) wg uznania, najlepiej próbować i  dodawać po kilka, aż do uzyskania odpowiedniej ostrości i aromatu. Na ryż układamy warzywa, całość  polewamy sosem czosnkowym.
                                                                       Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz