wtorek, 24 grudnia 2013

Chrupiący chleb wieloziarnisty


       Zawsze myślałem, że pieczenie chleba to coś trudnego i pracochłonnego. Wydawało mi się, że trzeba długo wyrabiać ciasto, a i tak w domowym piekarniku nie upiecze się tak jak należy. Nic bardziej mylnego. Poniższy przepis dostałem kiedyś od mojej cioci i sami zobaczycie, że zrobienie chleba nie jest trudniejsze od zrobienia naleśników.

     Składniki:
                    -zakwas
                    -1,5 L wody
                    -1 kg mąki żytniej razowej
                    -0,5 kg mąki pszennej
                    -1 szklanka zarodków pszennyvh
                    -1 szklanka płatków owsianych
                    -1 szklanka ziaren słonecznika
                    -1 szklanka siemienia lnianego
                    -1 szklanka pestek dyni
                    -3 łyżeczki soli



       Wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać (nie trzeba długo ugniatać). Ciasto wyłożyć do wysmarowanych olejem foremek. Pozostawić w tych foremkach na 10-12 godzin. Piekarnik rozgrzać do 180*c.  Czas pieczenia - 1,5 godziny. Po upieczeniu chleb trzymamy chwilę w foremkach, a następnie wyciągamy go z nich, by odparowała woda. 
                                                                                                    Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz