Zawsze myślałem, że pieczenie chleba to coś trudnego i pracochłonnego. Wydawało mi się, że trzeba długo wyrabiać ciasto, a i tak w domowym piekarniku nie upiecze się tak jak należy. Nic bardziej mylnego. Poniższy przepis dostałem kiedyś od mojej cioci i sami zobaczycie, że zrobienie chleba nie jest trudniejsze od zrobienia naleśników.
Składniki:
-zakwas
-1,5 L wody
-1 kg mąki żytniej razowej
-0,5 kg mąki pszennej
-1 szklanka zarodków pszennyvh
-1 szklanka płatków owsianych
-1 szklanka ziaren słonecznika
-1 szklanka siemienia lnianego
-1 szklanka pestek dyni
-3 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać (nie trzeba długo ugniatać). Ciasto wyłożyć do wysmarowanych olejem foremek. Pozostawić w tych foremkach na 10-12 godzin. Piekarnik rozgrzać do 180*c. Czas pieczenia - 1,5 godziny. Po upieczeniu chleb trzymamy chwilę w foremkach, a następnie wyciągamy go z nich, by odparowała woda.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz