niedziela, 24 listopada 2013

Farsz z czerwonej soczewicy


      Czerwona soczewica jest nie tylko smaczna i szybka w przygotowaniu, ale jest też źródłem białka,         witamin (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) oraz minerałów (wapń, fosfor, żelazo).  
      Dzisiaj przygotujemy szybki  farsz do naleśników. Czas przygotowywania max 15 minut!

    Składniki:
    2 szklanki czerwonej soczewicy
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki, olej do smażenia


   Do wrzącej wody (4 szkl.) wsypujemy 2 szkl. czerwonej soczewicy. Gotujemy 8-10 minut. W      międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy rozdrobniony czosnek.  Do  ugotowanej soczewicy dodajemy cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, majeranek oraz natkę pietruszki.  Całość  mieszamy i gotowe. Czerwona soczewica nie wymaga wczesniejszego moczenia, a po ugotowaniu    mielenia. Farsz ten ma na początku rzadką konsystencję, ale po wystygnięciu gęstnieje.


    Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz