Czerwona soczewica jest nie tylko smaczna i szybka w przygotowaniu, ale jest też źródłem białka, witamin (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) oraz minerałów (wapń, fosfor, żelazo).
Dzisiaj przygotujemy szybki farsz do naleśników. Czas przygotowywania max 15 minut!
2 szklanki czerwonej soczewicy
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki, olej do smażenia
Do wrzącej wody (4 szkl.) wsypujemy 2 szkl. czerwonej soczewicy. Gotujemy 8-10 minut. W międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy rozdrobniony czosnek. Do ugotowanej soczewicy dodajemy cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, majeranek oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy i gotowe. Czerwona soczewica nie wymaga wczesniejszego moczenia, a po ugotowaniu mielenia. Farsz ten ma na początku rzadką konsystencję, ale po wystygnięciu gęstnieje.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz