niedziela, 10 listopada 2013

Pikantny paprykarz z pęczakiem




Ostatnio gotowaliśmy kaszę jaglaną, teraz kolej na pęczak.

1 szkl pęczaku
3-4 marchewki
2-3 pietruszki
1 por
3 czerwone papryki
1 czerwona cebula
2 puszki krojonych pomidorów
ostra papryka w płatkach, mielona papryka chili, mielony kminek, pieprz czarny
olej do smażenia

    Ja dodałem kopiastą łyżkę ostrej papryki w płatkach, płaską łyżkę mielonej papryki chili, płaską łyżkę mielonego kminku i odrobinę czarnego pieprzu - wyszło mega ostre. Jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy, to będzie dla niego ok, ale jeżeli chcemy by inni ludzie byli w stanie to zjeść, dodajmy max 1/3 tych przypraw.

    Zagotowujemy dwie szklanki wody, dodajemy pęczak. Gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. Można trochę posolić jak ktoś chce.

    Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki.




    W garnku rozgrzewamy olej. Wsypujemy pokrojone warzywa i podsmażamy 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki i całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy kaszę i przyprawy, gotujemy następne 10 minut. Po ugotowaniu możemy paprykarz przełożyć szybko do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. W ten sposób nam się zawekuje.



     Jeżeli chcemy bardziej kremową konsystencję, to należy przed dodaniem kaszy zmiksować wszystkie warzywa, ewentualnie na końcu całość trochę rozdrobnić blenderem.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz