sobota, 5 października 2013

Kasza jaglana z bakaliami oraz musem z mleczka kokosowego, awokado i banana.

 


    Kasza jaglana jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3,B6) oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, cynku oraz miedzi. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza. Orzechy są źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych.  Znajdziemy w nich również bogadztwo witamin i minerałów. Suszone morele zawierają sporo potasu, fosforu, żelaza oraz wiele witamin. Morele podobnie jak kasza jaglana są zasadotwórcze. Awokado dostarczy nam witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B.

Składniki:
2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklankę orzechów, rodzynek, suszonych moreli itp.
4 szklanki wody


Na gotującą się wodę wsypujemy kaszę zmieszaną z bakaliami. Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut na bardzo małym ogniu. W trakcie gotowania nie mieszamy. Jeżeli ktoś ma dobrej jakości garnki z grubym dnem, to po chwili gotowania (2-3 minuty) mozna wyłączyć ogień i kasza sama dojdzie pod przykryciem. Po ugotowaniu kaszę mieszamy, by bakalie równo się rozłożyły. 

Za pomocą małych miseczek robimy półokrągłe babeczki.

Składniki na mus:
1 puszka mleczka kokosowego
1 awokado
4 banany

Do blendera wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pokrojone banany oraz awokado. Całość dokładnie miksujemy. 


Co możemy zrobić z pestki awokado? Możemy wyhodować sobie w domu całkiem fajną roślinkę.



Pestkę delikatnie nakłuwamy wykałaczkami i wieszamy w naczyniu z wodą, tak aby 1/3 pestki (ta grubsza strona) była zanurzona w wodzie. Po jakimś czasie pestka wypuści korzenie,a u góry wyrośnie nam kilka listków. Wtedy przesadzamy do doniczki z ziemią.


W internecie znajdziecie sporo filmów dotyczących uprawy awokado. Jeden z ciekawszych:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz