wtorek, 17 września 2013

Surówka z czarnej rzepy



Lato już się kończy, niedługo zaczną się jesienne chłody i deszcze. Czarna rzepa jest idealna na wzmocnienie odporności. Zawiera fitoncydy - naturalne substancje o działaniu bakteriobójczym. Znajdziemy w niej również witaminy (C, B1 i B2, PP) oraz minerały ( potas, żelazo, wapń, magnez, cynk, mangan, fosfor).
Dodajmy do tego jabłka, marchew, cebulę, suszone morele, pestki słonecznika i mamy prawdziwą bombę witaminową, a w dodatku bardzo smaczną.

1 czarna rzepa
pół czerwonej cebuli
2 małe jabłka
2 średnie marchewki
3 suszone morele
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2-3 łyżki pestek słonecznika


Rzepę i marchew obieramy, jabłka myjemy, następnie wszystko ścieramy na grubych oczkach. Cebulę i morele kroimy w drobną kostkę. Dodajemy śmietanę, majonez, pestki słonecznika - całość mieszamy. Można dodać natkę pietruszki, kiełki. Rzepa jest dosyć ostra, dlatego lepiej dodać łagodne kiełki np. lucerny.

Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz