wtorek, 17 września 2013

Cukinia z makaronem




Cukinia jest zdrowa, smaczna i łatwa w uprawie.  Z jednego krzaczka w ciągu sezonu otrzymamy kilkadziesiąt sztuk (20-40).  Cukinie należy zbierać co kilka dni, ponieważ pozostawione hamują kwitnienie i dalsze plonowanie.  Młode cukinie są również smaczniejsze i można je spożywać ze skórką.

Do naszej potrawy potrzebujemy:
2-3 młode cukinie, kilka cebul, kilka marchewek, trochę selera, zieloną pietruszkę oraz śmietanę i odrobinę oleju lub oliwy. Będziemy potrzebować również makaron, najlepiej pełnoziarnisty.
Cukinię myjemy, następnie kroimy w paski.
Usuwamy gniazda nasienne.
Kroimy w kostkę.
Marchewkę i selera kroimy w drobniutką kosteczkę. Zamiast tego możemy dodać przyprawę typu "vegeta". Cebulę drobno siekamy (jak ktoś chce może dodać czosnek). Do garnka lejemy trochę oleju lub oliwy. Następnie wrzucamy wszystko, oprócz smietany i zielonej pietruszki. Dusimy pod przykryciem, a pod koniec gotowania odkrywamy, by odparowała woda. Dodajemy część posiekanej zielonej pietruszki, śmietanę (trzeba uważać by się nie zważyła) oraz sól i pieprz do smaku. Ilość śmietany wg uznania. Można do tej potrawy dodać swoje ulubione dodatki (np. papryczkę chili). 
Podajemy z makaronem i z resztą posiekanej zielonej pietruszki.
Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz