sobota, 8 lutego 2014

Kasza jaglana z sałatką owocową



Składniki na kulki:
2 szklanki kaszy jaglanej
4 szklanki wody
1 szklanka różnych orzechów, rodzynek, żurawiny
1/2 szklanki wiórków kokosowych + wiórki do obtaczania

Składniki na sałatkę owocową:
7 mandarynek
4 kiwi
2 jabłka
4 banany
sok z cytryny



      Kaszę płuczemy, a następnie przelewamy wrzątkiem (inaczej może być gorzka po ugotowaniu).  Na gotującą się wodę wsypujemy kaszę, gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut.      W trakcie gotowania nie mieszamy. Po ugotowaniu dodajemy orzechy, rodzynki, żurawinę i wiórki kokosowe . Gdy kasza trochę ostygnie, formujemy kulki, które następnie obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
      Jabłka kroimy w kostkę, kiwi i banana w plasterki, mandarynki dzielimy na cząstki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. W sezonie możemy dodać truskawki, poziomki, jagody itp.  Smacznego!






Śniadanie mistrzów

1 komentarz: