poniedziałek, 31 lipca 2017

Pieczeń z cukinii i patisona


Składniki:
- 1 duża cukinia lub kilka małych ( ok. 1 kg po obraniu i usunięciu miąższu z pestkami )
- 2 patisony ( ok. 1 kg po obraniu i usunięciu miąższu z pestkami ) 
- 1 mały seler (ok. 100 g ) 
- kilka małych marchewek ( ok. 100 g )
- 2 cebule ( ok. 200 g )
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki, olej i bułka tarta do wysmarowania blachy, pestki słonecznika do posypania po wierzchu.

    
     Ścieramy na cienkie wiórki cukinię, patisony, marchewki, selera oraz cebulę. Solimy, mieszamy i odstawiamy na 20 - 30 minut. Następnie dokładnie odsączamy. Dodajemy kaszę, płatki, pestki, olej, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy.  Blachę "keksówkę" smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę i posypujemy po wierzchu pestkami słonecznika. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut. Pieczeń jest najsmaczniejsza po kilku godzinach od upieczenia. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz